>Yerli eriklerimiz 1, Ala erik, üryani erigi

>Yerli erikler etiket başlığında çeşitli kaynaklardan bulabildiğim yerli erik türlerini edinebileceğiniz adresleri duyuracam.

İlk erigimiz Kastamonu bölgesinden; Ala erik, Üryani erigi
Ala erigin kurusuna Üryani deniyor.

Erik, yurdumuzun her yöresinde yetişiyor ama kabuğu soyularak kurutulduğu için adına ‘üryani’ denen kara erik Kastamonu’dan başka yerde yetişmiyor. İşte Üryani Eriğinin hikayesi…
Üryani Eriği, sadece Kastamonu yöresinde yetişen bir erik çeşidi. Ala erik olarak da biliniyor. Kabukları tek tek elde soyulduktan sonra çam tahtalarına serilerek kurutulduğu için “üryani” ismi verilmiş. Özellikle 1900′lü yılların başında Avrupa ve Asya ülkelerine ihracı yapılan üryani, daha sonraki yıllarda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Son yıllarda üretimi tekrar canlandırılıyor. En çok yetiştirildiği bölge Gökırmak çevresi boyunca uzanan arazi.
Osmanlı’da olsun, Cumhuriyet’in ilk yıllarında olsun, üryani eriği hoşafı, İstanbullular’ın iftar ve sahur sofralarında mutlaka yer alırmış ve paşa konaklarından, ortadirek evlerine kadar üryani eriksiz ramazan sofrası kuran ev olmazmış. Şimdi tekrar eski parlak günlerine döndüğünü görmek sevindirici. http://www.gezgingurmeler.com/?page_id=541

Kastamonu il tarım müdürlüğü çoğaltılması için çalışıyor:  
Ziraat odası başkanı Serdar İzbeli, üryani eriğine yönelik talebin son yıllarda arttığını belirterek şöyle diyor:
    “Üryani eriği ülkemizde sadece Kastamonu’da yetişen lezzetli ve şifalı bir meyvedir. Tek tek elde soyularak, çam tahtalarının üzerinde kurutulan bu erik, hoşaf yapılarak tüketilir. Özellikle ramazan aylarında çok aranan üryani eriği, kabızlığı önleyen şifalı özelliklere sahiptir.”




Bu yazı Bitkiler, Yerli erikler içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın