>Yerli erikler etiket başlığında çeşitli kaynaklardan bulabildiğim yerli erik türlerini edinebileceğiniz adresleri duyuracam.
İlk erigimiz Kastamonu bölgesinden; Ala erik, Üryani erigi.
Ala erigin kurusuna Üryani deniyor.
Erik, yurdumuzun her yöresinde yetişiyor ama kabuğu soyularak kurutulduğu için adına ‘üryani’ denen kara erik Kastamonu’dan başka yerde yetişmiyor. İşte Üryani Eriğinin hikayesi…
Üryani Eriği, sadece Kastamonu yöresinde yetişen bir erik çeşidi. Ala erik olarak da biliniyor. Kabukları tek tek elde soyulduktan sonra çam tahtalarına serilerek kurutulduğu için “üryani” ismi verilmiş. Özellikle 1900′lü yılların başında Avrupa ve Asya ülkelerine ihracı yapılan üryani, daha sonraki yıllarda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Son yıllarda üretimi tekrar canlandırılıyor. En çok yetiştirildiği bölge Gökırmak çevresi boyunca uzanan arazi.
Osmanlı’da olsun, Cumhuriyet’in ilk yıllarında olsun, üryani eriği hoşafı, İstanbullular’ın iftar ve sahur sofralarında mutlaka yer alırmış ve paşa konaklarından, ortadirek evlerine kadar üryani eriksiz ramazan sofrası kuran ev olmazmış. Şimdi tekrar eski parlak günlerine döndüğünü görmek sevindirici. http://www.gezgingurmeler.com/?page_id=541
“Üryani eriği ülkemizde sadece Kastamonu’da yetişen lezzetli ve şifalı bir meyvedir. Tek tek elde soyularak, çam tahtalarının üzerinde kurutulan bu erik, hoşaf yapılarak tüketilir. Özellikle ramazan aylarında çok aranan üryani eriği, kabızlığı önleyen şifalı özelliklere sahiptir.”