>Şifalı bitkiler nasıl toplanmalı

>Şifalı bitkilerin yapraklarından ne kadar koparırsak, onların şifacı güçlerini o kadar artırmış oluruz. Bu bitki bilim açısından oldukça mantıklı bir yaklaşımdır. Çünkü bitkilerin kimyasal bileşikleri onların savunma mekanizmalarının bir bölümünü oluşturur. Bitkinin yaprağını kopardığımızda, bitki buna saldırıya uğramış gibi cevap verir ve kendisini koruyacak olan şeyleri daha fazla salgılar.

Araştırmalar, enfeksiyon kapmış, böcek istilasına uğramış yada yaprakları koparılmış olan bitkilerde, bizim ilaç olarak kullandığımız bir takım kimyasalların düzeyinin yükseldiğini görmüştür.

Bitkileri Toplamak İçin En Uygun Zaman
Her ne kadar bazı herbalistler, şifalı bitkilerin toplanması için en uygun zamanın üzerlerinde hala çiy damlalarının olduğu sabahın erken saatleri olduğunu iddia ediyorlarsa da, bu her zaman doğru değildir.

Bitkileri yapraklar canlılıklarını kaybetmeden önce toplamak çok daha uygundur. Kökler için en uygun toplama dönemi ilkbahar yada sonbahardır. Kabuklarda özellikle aradığınız bileşikler taze kabuklarda bulunuyorsa, ilkbaharda toplanabilir.

Eğer yeme amacıyla tohum topluyorsanız, bunları kuruyup sertleşmeden önce toplamanız gerekir. Hemen kullanmak için değil de ertesi sene tohumluk olarak kullanmak için toplayacaksanız, iyice kuruyuncaya kadar beklemeniz lazımdır.

Saklama Koşulları
Bitkileri ileride bir gün kullanmak üzere saklamak istiyorsanız, bunun en ucuz yolu o bitkiyi kurutmaktır. Bitkiler kuru havada, özelliklede doğrudan güneş ışığı görüyorlarsa, son derece süratli bir şekilde kururlar. Nemli özelliklede sisli havalarda bitkilerin nemini yok etmek için fırınlamanız gerekir. Kuruyan bitkileri bir kese kağıdında yada bir torbanın içinde saklayabilirsiniz.

Kapaklı bir cam kavanoz da aynı işi görür. Isı, ışık ve oksijen bitkilerin etki gücünün en büyük düşmanlarıdır. Bu yüzden bitkilerinizi kiler, mahzen yada dolap gibi her türlü ısı kaynağından uzak, serin ve karanlık yerlerde saklayın. Sakladığınız bitkilerin bulunduğu ortamdaki oksijeni en aza indirmek için, bitkileri içinde sakladığınız kabı mümkün olduğunca tıka basa doldurun ve içinden kullandıkça daha küçük kaplara aktararak sürekli sıkışık kalmalarını sağlayın.

Şifalı Bir Bitki Çayı-kürü Hazırlama Yöntemi
Aslında iki tür çay demleme yöntemi vardır; sallama ve kaynatarak demleme. Sallama dediğimiz yöntem, günümüzde çay denince birçok insanın aklına gelen bir yöntemdir. Fakat içilecek çay ile iyileştirici özelliği olan bitki demlemek arasında çok önemli bir fark vardır. İçmek için çay yapacağınız zaman, bir poşet çayı kaynar suya batırıp birkaç dakika bekler, sonrada içersiniz.

Eğer bitki demleyecekseniz, bitkinin şifalı kimyasallarının ayrılıp suya geçmesi için 10 ile 20 dakika suda bekletmeniz gerekir. Bu yöntem, bitkinin yapraklarını ve çiçeklerini kullanıyorsanız çok daha yararlıdır. Gerçekten işe yarar bir şifalı çay yapmak istiyorsanız, önce suyu kaynatın. Su kaynadığında, bitkinizi kaynar suya atın ve su soğuyuncaya kadar bekleyin. Diğer tarafta, kaynatarak demlemek -kür içinse, bitkinizi suya koyun ve uzman ın bildirdiği dakika süreyle kaynatın. Kaynatarak demleme yöntemi, kökler ve dallar için daha uygundur. Çünkü köklerin ve dalların içerdiği kimyasalları açığa çıkarmak çok daha zordur.

Bazı hastalıkları tedavi eden, bazı rahatsızlıkları da önleyen bitkiler şifalı bitkilerdir. Bu bitkilerin bir kısmından birçok ilaçların hazırlanmasında kullanılan ham maddeler elde edilir.
Her şifalı bitkinin faydalı olması için toplama şekli, zamanı ve kurutma şekli vardır. Bu ayrıntılara dikkat edilmeden toplanan ya da demlenen şifalı otlar, maalesef şifalarını kaybeder. Bu yüzden bitkilerin mutlaka tanımına uygun bir şekilde toplanıp, kullanıma hazır hale getirilmesi gerekir.

Bir hastalığın tedavisine başlamadan önce mutlaka teşhisinin konulması gerekir. Bitkiyle tedaviye başlandığı zaman, sürekli olması önemlidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, gerekli kıvamına gelmeden toplanan, kurutulmayan ve demlenmeyen bitkilerin şifa niteliği kaybolabilir. Bu nedenle çok dikkat etmek gerekir. Bitkileri kullanırken tarifine uygun dozda kullanmalıdır, aksi takdirde zararlı etkiler meydana gelebilir.

Her bitki her insana farklı tepki yapar. Bazı kimseler için faydalı olan bir bitki, bir başkası için olmayabilir. Bitki çeşitleri bakımından oldukça zengin bir ülke olmamıza rağmen, bizler bu zenginliğin kıymetini bilmemekteyiz.

Daha öncede belirttiğimiz gibi hastalığın şifa bulmasının ilk adımı, teşhisinin doktor veya uzman tarafından konulmasıdır. Teşhisten sonra hastalığın tedavisi için uğraşılır. Allah’ın yarattığı her bitkinin, köküyle, sapıyla, yaprağıyla, çiçekleriyle, meyvalarıyla yada harmanlanmış kür veya drog halinde, mutlaka bir hastalığa şifası vardır.

Kaynak : Ahmet Maranki

Bu yazı Tıbbı ve aromatikler içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın