>3 yeni ana arı..

>Daha fazla bal alabilmek için araştırmalarımız, uzun dilli arılar edinmeye yöneltti.

Öğrendigimize göre en uzun dilli arı; saf Kafkas cinsi arıymış.

Kazan TKV’den kibrit kutusu büyüklükte ambalajda 3 ana arı aldık,gecici bu yuvalarda bir hafta kalabilirmiş, yalnız su verilerek.

Bu yıl ana arılara mavi renk (her yılın rengi önceden belli) verilmiş.

Saf kafkas arıdan üretilen 1. nesil ana arılar. Bunlar saf kafkas değil. 2 Adet saf kafkasta haftaya elimizde olacak. Böylece arılıkta; saf Kafkas, Kırma kafkas, kırma olmak üzere üç ana arımız olacak.

Seneye gözlemleyecegiz, en verimli olanla (digerlerinide değiştirerek)devam edecegiz.

Ellisini devirmiş, arıyı bırakın kovana bile yaklaşmamış 3 acemi arıcı

Arılar bir araya geldiginde hele ona yakınsanız, elinizin altındaysa apayrı bir duygu. Başlangıçta bitkiler için edindigimiz arılar bazen bitkilerinde çok önüne geçiyor.

İmkanı olanlar mutlaka bu meşguliyeti, bu varlıkları yakından tanımalı, denemeli, yanımızda deneyimli arıcımızla arılığa geldik. Çok kuvvetli iki körük ateş hazırlandı.

Arıcı tüm kovanlarımızı kontrol etti, söylediklerine şaşırdık; çok iyi durumda çok güçlü kovanlarınız var dedi.

Toplam 7 kovan arımız vardı.

Akşam ayrılırken 10 kovanımız oldu.

Ana arıları kovanlar güçlü olup, havalarda hala sıcak olduğu için ikiye bölmeye karar verdik.

Uyğulama şöyle oldu; mevcut kovanı yerinden alıp 3 metre uzağa götürdük. Boş bir kovanı aldıgımız dolu kovanın eski yerine (tam yerine) koyduk.

Bu boş kovana dışarda, tarlada olan arılar (koordinatlar beyinlerinde ) oraya gelecek. Yerdeki dolu kovanda başladık ana arı aramaya, en çok vaktimizi bu aldı.

Yeni analarımız yukardaki fotoğraflardaki gibi boyalı bulması kolay. Mevcut kovanlardaki ise fiziksel büyüklüklerinden tanınmak zorunda. Sonunda tüm çıtaların kontroluyla geçte olsa bulundu ve boş kovana çitasıyla kondu.

Bu boş kovanları bahçedeki oğul otlarıyla arılar için sürtetek kokusunu kovana aktardık. Mevcut kovandaki 9 çitanın dördü yeni kovana kalan beş çitada eski kovanda kaldı. Ana arısız kalan eski kovanada getirdigimiz ana arılardan birini koyduk.

Aynı işlem tekrarlandı 3 yeni ana arıya yapılarak toplam 10 kovana sahip olduk.

Bu yazı Arı içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın